Elérhetőségeink

SB-Controls Kft.

H-2038 Sóskút, Ipari Park 3508/64 Hrsz. 

T [06] 23-501-170

E office@sb-controls.hu

ISO 9001

Nyilvántartási szám:

ISO 9001: 503/0895(6)-821(6)

Minősített Partner 2022

Vision haladó tanfolyam

VisionX haladó tanfolyamot tartunk 2024. március 19-én.

A létszám betelt! A pótnap szervezés alatt van!

Jelentkezni az alábbi linken lehet!

Várjuk jelentkezésüket!

QronoX programozási ismeretek

Kedves Partnereink!

Kétnapos QronoX programozási ismeretek tanfolyamot hirdetünk!

A tanfolyam időpontja: 2024. szeptember (szervezés alatt)

Helyszín: SB-Controls Kft. Oktató terem (2038 Sóskút, Ipari Park 3508/64)

Jelentkezés: link (https://forms.gle/vSPdqLtewuymVxMt9)

Részletek: itt

Naptár

2024. Július
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 

ÚJDONSÁGOK

A kiber-biztonság növelhető a folyamatirányítás területén

Új Switch-ek kínálatunkban

Örömmel értesítjük Partnereinket, hogy bővült Teltonika switch kínálatunk!

Az új tagok:

- TSW030 (8 * 10/100 RJ45)

- TSW040 ("TSW030" +POE)

- TSF010 (5 * 10/100 RJ45)

Búcsúzik a 3G

Búcsúzik a 3G...

Az év második felétől fokozatosan át kell állni a 3G kommunikációról a 4G-re, illetve az 5G-re. Ebben segíthetnek a TELTONIKA modemek

M2M 868 MHz készülékek

M2M 868 MHz készülékek FSK modulációval

Néhány típus:
ARM868D2200 868MHz RIO 2xDI 2xDO
ARM868SE 868MHz MODBUS gateway

Megérkezett az MR1

Új taggal bővültek a LoRa kommunikációs RF-modemek!

Az ACWLW8MR1 mérés vagy digitális bemeneti jel fogadására alkalmas 1 db digitális / impulzus bemenetének köszönhetően. Mérési hálózatok kiépítésénél ideális lehet impulzus adós fogyasztásmérők mért értékeinek továbbítására LoRa kommunikációval.

ATIM RF modemek

Rádiókommunikációs modulok

                                                                                                               

A francia ATIM Radiocommunications RF-termékcsaládja a vezetéknélküli kommunikációs hálózatok megvalósítására született.

A RF modemek között egyaránt megtalálhatóak az Európában engedélyhez nem kötött rádiófrekvenciás frekvenciatartományban (868) és a LoRaWAN (LW8) hálózatokban használható típusok.

A transzparens RF / RS 485-ös átalakítók akár S-bus-os, akár Modbus-os hálózatokban rádiófrekvenciás vezetékhosszabbításra alkalmas modemek.

Tulajdonságok:

  • Kompakt, helytakarékos kivitel
  • Nagy hatótávolságú-rádió-modemek
  • RF modulok: 868MHz, LoRa, LoRaWAN, Modbus…
  • Igényekhez igazodó adatpont konfigurációk
  • Belső antenna
  • LED-es státusz kijelzés

03SB Controls

Rádiófrekvenciás modemek

01SB Controls

Maga a modem szó a modulátor és a demodulátor szavak összevonásából ered, és olyan berendezést jelöl, amelynek feladata a digitális jel analóg módon történő átvitele. Ez általában pont–pont vagy pont–multipont kapcsolattal valósul meg. 

A modemeket az átviteli közegük alapján is csoportosíthatjuk: így ismerünk telefonos, rádiós, mikrohullámú modemeket.
A rádiós modemek az adatokat a mikrohullámú modemekhez hasonlóan mikrohullámú rádiós vonalakon továbbítják, csak lényegesen kisebb sebességgel. Míg egy mikrohullámú modem átviteli sebessége elérheti a másodpercenkénti egy megabit sebességet (976 kbit/s), addig a rádiósok jellemző sebessége megközelíti a 0,5 Mbit/s (512 kbit/s) értéket.

A felügyeleti rendszerek általában az ultra magas frekvenciatartomány (300…3000 MHz) alsó harmadát használják rádiófrekvenciás kommunikációra. Ezek közül a legismertebb a 433 és a 868 MHz-es vivőfrekvencia.

Az ATIM cég RF modemcsaládja
02SB Controls

A francia ATIM Radiocommunications 1992 óta foglalkozik rádiófrekvencia kutatással és rádiós adatátvitellel, így úttörő szerepet tölt be az összefüggő hálózatok fejlesztésében is, mint például a Sigfox vagy a LoRa®. Az ACW® (ATIM Cloud Wireless®) termékcsalád rádiómodemjei utat nyitnak a különféle IoT (Internet of Things, „dolgok internete”) hálózatokba (Sigfox, LoRa®), valamint a helyi M2M (Machine–Machine) rendszerekbe (Modbus, 868 MHz). A felhasználói igényekhez és főleg az alkalmazásokhoz igazodó kialakítás nagyon egyszerű üzembe helyezést eredményez.

Alkalmazásuk ideális megoldás lehet elkészült elektromos szerelések kiegészítőjeként felújításkor vagy éppen bővítéskor, csakúgy, mint új telepítések esetén. A rádiókapcsolat működési távolsága függ a telepítés helyszínétől, az RF modem típusától és elhelyezésétől, de szabadtéren akár 10 km-es körzetben, épületen belül pedig 3…5 szint között tudja biztosítani az információátvitelt.


03SB Controls

A közel 20 modemtípusból néhányat „ízelítőként” említünk:

  • Beépített külső hőmérsékletmérővel és páratartalom érzékelővel (ACW-868-TH-O): IP66-os PVC burkolatában a szenzorok mellett 2 db AA elem található – még könnyebbé téve a telepítést. Az adatátviteltől függően az elemek várható élettartama 2…5 év. Az elemek óránként egyszeri adatlekérdezéssel közel két évig, az Eco-energy üzemmód felhasználásával pedig akár 5 évig is működhetnek elemcsere nélkül.
  • Beépített digitális/impulzus bemenettel (ACW-868-MR4): 4 db digitális vagy impulzusbemenetének köszönhetően egyaránt alkalmas berendezések működésének (start–stop) vagy meghibásodásának jelzésére, csakúgy, mint impulzuskimenetű (víz-, gáz-, villamosenergia-fogyasztás) mérés továbbítására.
  • A transzparens RS (232) 485/ RF átalakító (ACW-868-RS): írásunk szempontjából legfontosabb modem típus, amely beépített negyedhullámú antennával és IP65-ös tokozattal rendelkező soros vonali „vezetékhosszabbító”. Soros vonali portjának köszönhetően könnyedén hálózatba köthető vele bármilyen berendezés vagy mérőműszer. Az ACW-RS modemet gyakran használják adatgyűjtő rendszerekhez, ahol a PLC melletti kommunikációban az internet, a 3G (4G) vagy a mikrohullámú átvitel nem megvalósítható.

ATIM „vezetékhosszabbító” alkalmazási példa

Az ábrán egy webes megjelenítésű világításvezérlési rendszer sémarajza látható. A konfiguráció alapját a Saia E-Line termékcsaládjának tagjai adják Modbus kommunikációs rádiómodemek segítségével. A PCD1.M2220-C15-ös vezérlőegység beépített ftp- és webszerverének köszönhetően képes a távfelügyeleti feladatot ellátni, valamint a webes megjelenítéshez szükséges webképeket publikálni.

 06SB Controls

A tornyokhoz telepített távoli be/kimenetek (E-Line RIO modul; PCD1.B5000-A20) RF modemeken keresztül tartják a kapcsolatot a központi PLC-vel, amelyhez egy kompakt meteorológiai állomás (WSC11) is csatlakozik. 
A kialakítás lényege, hogy a telephelyen elszórtan lévő tornyok világításvezérlése minél költséghatékonyabban valósuljon meg a megbízható működés garanciája mellett. 
A telepítési költségek vizsgálatához érdemes tudni, hogy egy PLC árán négy RIO modul szerezhető be. A kábeles adatátvitel esetén, a távolság és a kábelfektetés körülményei, jelentős költségnövekedést eredményezhetnek. Mielőtt a GSM szolgáltatások felé indulnánk, mint vezetékmentes megoldás, érdemes tudni, hogy a terület egy parkoló-e, amelyen üzemidőben több ezren fordulnak meg – személyenként legalább egy mobiltelefonnal –, amely gyakorlatilag lehetetlenné tenné a biztos működtetést.

Vissza a kezdő oldalra  

 

Kövessen Minket a Facebookon   
vagy Linkedinen
vagy íratkozzon fel Youtube csatornánkra!

 

Honlap készítés