VISION X9

Grafika

A VISION lehetővé teszi, hogy a képeket a reklámgrafikában használt speciális képátúsztatási technikákkal cseréljük (page, explode, fade, scroll, split, push, stb.), de a feltételesen felrajzolt objektumokat is lehet folyamatosan nagyítani, úsztatni és az objektumok képesek egymásba is átalakulni (metamorfózis).

A Dynawindows-ban megrajzolt ablakokat ugyancsak lehet animálni. Például egy VISION ablak nagyítható, foroghat a tengelye körül, lehet kör alakú, vethet árnyékot az alatta fekvő ablakokra, de lehet akár átlátszó is.  Az animációk bármely dinamikus kép részét képezhetik. A transzparens mozgó grafika jóvoltából a háttérben látható kép, úgy a statika mind a dinamika tekintetében „átlátszik”. A rendszerhez kiterjedt 3D mozgó grafikákból álló szimbólum-könyvtár tartozik. A 3D hatású, színátmenetes csővezetékek és tartályok előállítása sem igényli külön bitmap elemkészlet használatát, mivel az egyszerűen a vonalstílus megváltoztatásával állítható elő. Az ismétlődő elemek előállítását paraméterezhető képek és szimbólumok segítik.

Hálózat kezelés

A VISION rendkívül változatos hálózatok kialakítását biztosítja. Segítségével teljeskörű szerver-klisens rendszereket hozhatunk létre. Egy rendszerben lehet akár több szerver is – részben a redundancia, részben az elosztott hálózati szolgáltatások előmozdítása érdekében.

Az adatok a világviszonylatban is egyedülálló, 10ms sebességgel képesek mozogni a hálózaton, mely nemcsak adatátivtelt, de a szerver funkciók megosztását is elvégzi. A kliensek tehát éppúgy képesek az alkalmazás képeinek az átrajzolására, új változók, alarmok, adatbázisok felvételére, stb. Végeredményben a fejlesztés, programozás egy távoli munkaállomásról, vagy az irodából is elvégezhető. Mindez sebesség- és tranzakció optimalizált, valamint Web-es hálózatokon is lehetséges, akár kombinálva.

Kommunikáció

A VISION több, mint százféle ipari berendezéssel, vezérlővel, átfolyásmérővel, szabályzóval, mérleggel és PLC-vel képes kommunikálni szabványos, vagy egyedi kommunkációs protokollok felhasználásával. Nemcsak a szerver, de a kliensek is. Az adatok tehát az elosztott hálózati rendszer csomópontjain keresztül jutnak a rendszerbe – akár Interneten keresztül.

A VISION könnyedén bővíthető új kommunikációs driverekkel a rendelkezésre bocsájtott Pascal és C nyelvű fejlesztő kit és a példaprogramok felhasználásával.

A VISION rendszerbe a világ vezető kommunikációs szabványa, az OPC is beépült, annak összes verziója és szolgáltatása (OPC DA 1,2,3 XML DA).
 

Trendek

A trend a mért és számított adatok grafikai megjelenítésére szolgál. A kezelő összeválogathatja magának az adatokat, kiválaszthatja az időtartományt, folyamatos nagyítással, pásztázással és a trendablak görgetésével lokalizálhatja a kívánt szakaszt. Az adatok összeválogatásokat a strukturált trendkezelés segíti.

A trendek többféle formában és színben is megjeleníthetők (vonal, szalag, bárgráf, kitöltött területek, 3D, stb.), exportálhatók pl. Excel-be is.

A hisztorikus trendek olvasása, felrajzolása rendkívül gyors, mivel a VISION az adatokat fix méretű, egyenletesen mintavételezett adatbázisban tárolja el (az adatbázis nem fregmentált és a minták pozíciója analitikusan számítható).

Adatgyűjtés

Az integrált adatgyűjtés segítségével a program képes a folyamatváltozókból képzett üzemórák,  számlálók, integrálok, átlagok és mennyiségi adatok számítására, valamint időbélyeges tárolására – akár több évre visszamenőleg is. A trendhez hasonlóan az adatgyűjtés is nagyon gyors.

A tetszőleges időtartományban (óra, műszak, nap, hét, hónap, tartomány) és felbontásban megjelenített adattáblák a változók bármilyen kombinációjában előállíthatók, majd e listából görbék és különféle statisztikák készíthetők, amit azután a legkülönfélébb formában konvertálva adhatunk tovább (Excel, HTM, Richtext, PDF, stb.)

Alarmok

Csoport és tipus szerint összesen 24-féle alarm készíthető a folyamatok, események, beavatkozások, hibák, stb. naplózására. Ezen túl az eseményeket strukturálhatjuk is a legkülönfélébb földrajzi, technológiai, gépészeti, vagy függőségi szempontok szerint. A struktúrák rendkívül könnyűvé teszik az események közötti eligazodást, a hiba körülményeinek feltárását.

Az eseménynaplóban az eseményeket a legkülönfélébb szempontok alapján válogathatjuk össze időben, üzenet, tagnév, állapot, vagy információ tartalom szerint. A válogatást kombinált szűrők és a csoportok, tipusok, struktúrák szerinti előválogatás segíti, de végrehajthatók a naplón tetszőleges SQL utasítások is.

Az eseményeket többféle formátumba konvertálva (szöveg, HTML, PDF, Richtext) adhatjuk tovább, de elküldhetjük őket email-ben, vagy SMS üzenet formájában.
 

Adatbázisok

Az adatbázisokat a rendszer valós időben képes kezelni és akkor is aktív, ha egyébként a megjelenítő program nem fut (az összes taszk elindítható önállóan is).  

A VISION real-time adatbázis kezelő rendszere az összes elterjedt adatbázis tipust támogatja, részben a saját, natív meghajtói, részben a szokványos Microsoft provider-ek, ODBC driverek révén, de támogtja a Borland adatbázis motort is (BDE).

A leggyakoribb adatbázisok az MS-SQL, MS-Access, Interbase, MySQL és az Oracle.