Aktív tűzvédelem

A PLC-k ma már az épületautomatizálás természetesen kínálkozó eszközei. Talán nem mindenki ért egyet az olyan szélsőséges megfogalmazással, hogy a veszélyhelyzet is egyike az épület lehetséges „üzemmódjainak” – de az automatizálás eszközei feltétlenül hasznos támogatást nyújthatnak az extrém helyzetek megoldásához is.

 A nagy közösségi épületekben, irodaházakban, szállodákban, repülőtereken természetes feladat, hogy az épületet tűzvédelmi szempontból is nagyon alaposan megtervezzék.

Ez a feladat ilyen esetekben nem csak a tűzoltás és a tűzjelzés megvalósítását kell, hogy tartalmazza, hanem külön, speciális feladat a nagy légterek hő és füstmentesítése is. Ez utóbbi funkció azért lényeges, mert a sok ember által használt építményekben nagyon fontos a biztonságos kiürítés megoldása egy-egy tűzeset alkalmával. Ilyenkor fontos, hogy az egyébként a tűz által nem érintett területekről megfelelő intenzitással távolítsák el a kiürítést zavaró füstöt, és forró levegőt. Ezt a feladatot ilyen helyeken nagy számú füstmentesítő ajtó, vagy ablak, illetve megfelelő teljesítményű füstmentesítő, elszívó ventilátor gondoskodik.

Szintén lényeges, hogy a komplex légtechnikai rendszereket is megfelelő módon lekapcsolják, vagy éppen a füstmentesítési célból részben tovább működtessék. Az már szinte természetes, hogy a területen lévő-működő villamos berendezéseket, szekrényeket, megfelelő módon feszültség- mentesítsék, a tűzoltás biztonsága érdekében.

Ezeket a feladatokat a tűzoltók egy megfelelően védett központból az un. Tűztablóról ellenőrzik. Az ott szolgálatot teljesítő tűzoltók pontosan tudják, hogy a helyszínen lévő kollégáik éppen hol végzik a tűzoltást, és ennek megfelelően hol mit kell kikapcsolni, illetve hol milyen területet kell füst mentesíteni. A korábbiakban a tűztablót az előbb jelzett füstmentesítő eszközökkel nagy mennyiségű tűzbiztos kábel közvetlenül kötötte össze, így a tűzoltó kapcsolási parancsai ezen a kábelrendszeren keresztül hajtódtak végre. El lehet képzelni, hogy egy nagy kiterjedésű épületben (ami egy nagy irodaház, vagy esetleg egy repülőtér épülete) hány tíz kilométer speciális kábel beépítése vált szükségessé, ami ennek megfelelő mennyiségű alapanyag, energia felhasználásával készült el, de a szállítás is igen sok energiát és környezetszennyező égésterméket bocsát ki, hiszen az alkalmazott réz vezeték miatt nagy a tömeg.

A közelmúltban azonban az intelligens PLC berendezések megbízhatósága, megfelelő hatósági bevizsgálás után, alkalmassá váltak, ilyen feladatok ellátására is. Ilyenkor csak egy kommunikációs busz kábel köti össze a tűztablóba beépített vezérlőt, a nagy területeken elhelyezett állomásokat. Így a tűtabló parancsai, jelzései ezután már nem kábel tonnák és kábel-kilométerek segítségével viszik a tűzoltó utasításait a füstmentesítő gépekhez, eszközökhöz, hanem intelligens busz kapcsolat viszi az információt. Természetesen ilyen esetben a busz is tűzvédett kábellel kerül kiépítésre, és sok esetben redundáns, esetleg gyűrű topológiájú a kiépítése.

2010 tavaszán a már a piacon lévő néhány termék mellé megjelent a Saia P

CD3 termékcsalád ilyen alkalmazása is. A készülékcsaládon az ÉMI-TÜV laboratóriuma végezte el a szükséges vizsgálatokat. A kiállított TŰZVÉDELMI MEGFELŐSÉGI TANÚSÍTVÁNY igazolja a termékcsalád megfelelőségét, amelyet ebben a szakmában természetes módon öt év múlva ismét meg kell újítani. A rendszer ezáltal alkalmassá vált a fent említett feladatok, azaz az „aktív tűzvédelmi vezérlő eszköz” funkció ellátására.

A hatályos jogszabályoknak köszönhetően a 2017-es évtől már a PCD1/2/3/7 termékcsaládok tagjai is alkalmazhatók. A 305/2011 EU rendelettel harmonizáló 275/ 2013 kormányrendelet alapján cégünk jogosítványt szerzett (Teljesítményállandósági tanúsítvány száma: 20-CPR-194-(C-96/2016)) az automatizálási rendszereken belül helyet kapó aktív tűzvédelmi funkciókkal bővített épületfelügyeleti rendszerek átfogó (tervezés, gyártás, kivitelezés, hardver, szoftver) ellenőrzésére és minősítésére.