Üzembe helyezés

 SBC energiamegtakarítással foglalkozó termékcsaládja két fontos részből áll:

A villamosenergia-fogyasztás mérésére alkalmas készülékek :

  • Egyfázisú készülék, ami 230 V névleges feszültségű hálózaton 32 A áramterhelhetőséggel képes villamos energiát mérni. A buszkommunikációval felszerelt készülék az alapadatokon kívül akár a meddő fogyasztási adatokat is meg tudja jeleníteni.
  • Háromfázisú mérőkészülék, ami 65 A terhelésig képes az egyfázisú készülékkel azonos adatokat megmérni és kommunikálni. A mérési eredmények fázisokra bontva, sok-sok kiegészítő információval segítik az energiafogyasztási szokások és fogyasztói paraméterek megismerését.
  • A nagyfogyasztók részére tervezett, háromfázisú áramváltós mérő, amivel maximum 6 kA áramterhelésig mérhetünk. Természetesen itt is van lehetőség a meddő és a hatásos teljesítmény megkülönböztetett mérésére.
  • Intelligens adatgyűjtő és -megjelenítő készülék, az ún. Energy-Manager (3. ábra). Ez a berendezés valóban a szó szoros értelemben vett „plug and play” készülék. Amint kivesszük a dobozból, csupán a fogyasztás- (energia-) mérőket kell „alácsatlakoztatni”.

Működéséhez csupán „egy  kevés” (24 VDC) villamos tápellátást igényel, és ettől kezdve munkára kész. A bekapcsolás után elkezdi „keresni” a mérőket. Természetesen a busz kommunikációs paramétereit sem kell beállítani, mert a rendszer résztvevői az automatikus beállítási folyamat során ezt önállóan hajtják végre. 

A felhasználónak csupán a rendszer üzembe állításakor kell megadnia az egyes villamosenergia-mérők (fogyasztásmérők) állomásazonosító számát. Az Energy Manager – miután „feltérképezte” az „alatta”levő összes fogyasztásmérőt – elkezdi az adatok gyűjtését.

Ekkor lehetőség van a mérőket, mérőhelyeket azonosítani a fogyasztási hely egyedi megjelölésére közvetlenül alkalmas, „hétköznapi” megnevezésekkel. Ettől kezdve minden mérés és mért érték ezekkel a gyakorlatilag jól használható megnevezésekkel azonosítva jelenik meg a rendszerben. Az adatgyűjtés már a mérőhelyek azonosító neveinek megadása közben is folyik, alapbeállításban 3 percenkénti mintavétellel.

Ez aztán a rendszer saját, megjelenített adatain túl, a későbbiek folyamán alkalmas a részletes analízisre is. Ezenkívül még egy – a gazdasági értékeléshez elengedhetetlenül fontos – paramétert, a fogyasztási tarifát, azaz 1 kWh energia árát kell megadni. 

A rendszer alkalmas arra, hogy egyszerű webböngésző segítségével „kívülről” is elérjük (elvileg bárhonnan, ahol internet-hozzáférés van). Ehhez nem kell más, mint csatlakoztatni a helyi Ethernet-hálózathoz az adatgyűjtő Energy Manager készüléket. Ennek egy hálózati IP-címet kell adni (bármelyik helyi IT-szakember segít ebben), és máris elérhető bármelyik, a hálózaton lévő PC-ről, vagy ha a hálózat publikálva van az internetre, onnan is.