VEZÉRLŐK

      A  SBC  cég  profilja  elektronikus  részegységek  és  ipari minőségű  vezérléstechnikai  /  szabályo- zástechnikai  rendszerek fejlesztése, gyártása és forgalmazása. 1950  óta  nagy  darabszámban  szállít  elektronikus  időzítő kapcsoló készülékeket a partnerei részére. 

    A Vezérlő termékek üzletág azon termékcsoportért felelős, amelyekhez nincs szükség rendszerkörnyezetre. Napjainkban ez az időzítő reléket,figyelő reléket, fogyasztásmérőket és más számláló termékeket foglalja magába. A  Saia® Switzerland, mint azt a cég székhelye is jelzi, elkötelezett az ügyfeleknek szállított alkatrészek jó minősége mellett.

Saia vezérlők:

 

Saia vezérlők

   Egyszerű, kis számú vezérlést igénylő automatikai rendszerekben nem mindig gazdaságos az „intelligens” programozható eszközök alkalmazása. Ezekben a berendezésekben a „vezérlőlogika” egyszerű huzalozással hagyományos vezérlő elemek (pl. relé) használatával kiépíthetők.

   A szükséges időzítések programkapcsolókkal, vagy időrelékkel valósíthatók meg. Ezeknek a feladatoknak az olcsó és korszerű elektronikus időrelék felelnek meg. Saia-Burgess KOL időrelé családjában egyaránt megtalálhatók a mono- és multifunkciós típusok. Az időzítési tartományok 0,05 sec és 10h között beállíthatók, tápfeszültség tartományuk 24 - 48VDC, vagy 24 – 230VAC. A relé kimenetük váltóérintkezős és 250V váltófeszültségnél 5 A-el terhelhetők. Termékcsaládon belül meghúzás-, elengedés késleltető, impulzusformáló, ütemadó, csillag – deltaindító, és kettős időzítésű relé típusok találhatók meg. Méretük 17,5 x 80 x 70 mm és hagyományos kalapsínre szerelhetők.

Külön termékcsaládot alkotnak az elektronikus védelmi eszközök.

   Ezek használata a villamos berendezések védelme szempontból lényeges. Ezek használata általában nem egy katasztrófa helyzet megelőzésére, hanem az üzemelő berendezések súlyosan károsodásának elkerülésére érdekében szükséges. Ennek fontosságára hosszú és költséges üzemzavarok világítanak rá. Általános tapasztalat az, hogy ezeket az eszközöket hagyják ki költségtakarékosság címszóval. A korszerű hajtásszabályozó eszközök ezeket a védelmeket alapkiépítésben már tartalmazzák, ellentétben a hagyományosan felépített rendszerekkel.

   SBC hagyományos vezérlőelemei között külön csoportot képviselnek az elektronikus feszültség- és áramfigyelő relék.

   Alkalmazásuk főleg a légkondicionáló, klíma és kompresszor berendezések védelmében elterjedt. Több típusuk létezik, felhasználásukat az adott terület műszaki feltételei határozzák meg. A feszültségfigyelő relék egyik csoportja a hálózati feszültséget figyeli a névleges feszültség (Un) –25 és +20 %-os tartományban. A KFE100 típus fix, a KFE101 és a KFE301 változtatható tartományban működik. Az utóbbi háromfázisú. A figyelő relék visszakapcsolási késleltetése 5 és 10 percre állítható.

   A háromfázisú berendezések védelmére a KFE300 típus a legelterjedtebb. Ez a típus a vonal feszültségeket figyeli a beállítható alsó- és felső küszöbértékre (±5, 10, 15%), ezen felül a fázis aszimmetriát, fázis sorrendet, fáziskimaradást is vizsgálja. A relé visszakapcsolás késleltetési ideje 300 ms. A KFE102 típus széles bemenő feszültség határok között használható. A minimális feszültség 15V, a maximális feszültséghatár 700VDC, vagy 480VAC, ezáltal törpe és kisfeszültségű rendszerekben használható. A készülék memória funkcióval is rendelkezik, amely a feszültséghiba tényét rögzíti. LCD kijelzőjén, amely a készülék beállítását is lehetővé teszi, a vizsgált feszültség értéke megjeleníthető. A visszakapcsolási ideje 0,1 és 12 sec között állítható. A KFE103 áramfigyelő relé egyfázisú egyen- és váltóáram mérésre és figyelésre alkalmas 0,1 és 10A között. A készülék szintén LCD kijelzővel rendelkezik melynek funkciója az előbb említettekével, megegyezik. A készülék méréstartománya áramváltó (50/5 vagy 600/5) használatával kibővíthető.

   Mindegyik készülék 250VAC 8A terhelhetőségű váltóérintkezős kimenő relével készült. A készülékek működését kétszínű LED-ek jelzik. A relék 230, vagy 400V tápfeszültséget igényelnek értelemszerűen.A figyelő relék mérete kicsi, 35 x 85 x 58 mm, és kalapsínre szerelhetők.

   Külön csoportot képvisel a KFT 100 és 102 egyfázisú hőmérséklet ellenőrző és védelmi relé. A motortestbe épített termisztor (PTK) érzékeli azok hőmérsékletét és túlmelegedés esetén a motor tápellátását lekapcsolja. A készülék az érzékelő meghibásodását is észleli. A két típus közötti különbség, hogy az első automatikusan törli a hibát annak megszűnésekor, amíg másodiknál lehetőség van kezelői hibatörlésre és a kimenő reléje váltóérintkezős. A relék 230VAC 10A terhelhetők. Szintén kalapsínre, vagy adapter segítségével falra szerelhetők. Működésükhöz 230VAC tápfeszültséget igényelnek. Üzemüket kétszínű LED jelzi.