A "Nyugalom garanciája"

 

„A nyugalom garanciája”…

...a POM kizárja a kellemetlen meglepetéseket

 

A „lelki nyugalomként” fordítható kifejezés azt a hatalmas, átfogó innovációt ésrendszerszemléletet fejezi ki, amely által az alkalmazók vagy a végfelhasználók biztosak lehetnek abban, hogy nem éri őket negatív meglepetés. Ez igaz a kivitelezés, alkalmazás időszakára és a hosszabb távú jövőre is.
 
 
Milyen tényezőkön alapul ez a gondolkodásmód:


Több mint harminc éves gyártási gyakorlat. A Saia-Burgess Controls első PLC-it 1977-ben kezdte gyártani. Azóta folyamatos a fejlesztés, amelyre az éves árbevétel mintegy 10%-át fordítják. Az elmúlt időszakban a termékben még intenzívebb innováció testesül meg az intelligensebb és kényelmesebb
alkalmazhatóság érdekében. A cég a mai napig Európában (Svájcban) gyártja és fejleszti termékeit, nemzetközi összefogással, amelyben például jelenleg hat magyar mérnök is részt vállal. A legújabb fejlesztésű termékeknél az energiahatékonyság a legfontosabb tervezési szempontok egyike.
 

Egységes belső felépítés és erőforrások. A Saia PLC-termékek közös jellemzője, hogy az egyes termékek belső lehetőségei, erőforrásai gyakorlatilag azonosak. Ez azt jelenti, hogy már a legkisebb PCD1 típus is ugyanazt a tárolási kapacitást és funkciókészletet tartalmazza, amelyet a nála nagyobb családtagok is. Ez a termékcsalád minden tagjára kiterjedő kompatibilitást eredményezi. Amennyiben tehát egy alkalmazás esetleg „kinövi” az előző készüléket, nem kell attól tartani, hogy az új, egészen más szerkezetű, kialakítású lesz, nincs szükség a programok „processzorváltás” miatti átírására vagy újrafordítására, mert az egész család közös processzortechnológián alapul.


Hatalmas belső tároló kapacitás – akár SD kártyán is. Ez a lehetőség, amely a modern IT-technológia felé viszi a rendszereket, komoly lehetőség az adatgyűjtés, a háttértárolás céljára. Az 1…4 GB-os félvezetőtárolóval gyakorlatilag kapacitáskorlátok nélkül végezhető az adatgyűjtés, és a felhasznált adathordozó közismert, szabványos, csereszabatos – mindenki számára könnyen kezelhető és használható.


Egységes programozási nyelv.   Az előző ponthoz hasonlóan ez a lehetőség is a rugalmas és gazdaságos „méretre szabást” szolgálja, azaz ha valamiért egy PCD-készüléket másikra kell cserélni – mert például a technológia bővülése nagyobb I/O-kapacitást igényel – a régi programot akkor is fel lehet használni, hiszen az új berendezésen is fut. Ez is a szellemi befektetés értékének megőrzését, a „kiszámítható jövőt” szolgálja.


Web- és ftp-szerver a távoli megjelenítés és adatkiolvasás egyszerűsége érdekében. A Saia PCD-termékek alkalmazói számára már természetes, hogy a PLC-adatokat nem valami különleges megjelenítő segítségével érik el, hanem egyszerű internet-honlapként, képes, grafi  kus formában, bárhonnan, bármikor, bármilyen böngésző segítségével. Az ftp-szerverrel pedig a tárolt adatok akár egy egyszerű, univerzális, közismert fájlkezelő használatával is kiolvashatók. Ezek a lehetőségek hosszú távon függetlenítik a felhasználót a számítógépek, operációsrendszer-platformok és verziók gyors változásától.


Tetszés szerinti adatátvitel lehetősége. A Saia termékeinél ez a lehetőség valóban a szó szoros értelmében tetszőleges választást jelent: a szakmában ismert összes kommunikációs illesztés (Modbus, MP-Bus, BACnet, LON, EIB, DALI, EnOcean, TC/IP, http, SMTP, SNTP...) mellett az utasításlistán is használható programozási nyelv segítségével valóban bármilyen ismeretlen vagy egyedi kommunikációs protokoll is kifejleszthető, ha annak specifi  kációjáról ismeretekkel rendelkezünk.


Teljes körű rendszerintegráció. A mai világban például az épületgépészet és automatika területén jelenősen terjednek az eszközökhöz kapcsolódó, önálló automatikai berendezések. Ezek összehangolásáról és főleg gazdaságos, energiatakarékos együttműködésükről a Saia PCD-termékei egyszerűen tudnak gondoskodni. Az előző pontban bemutatott korlátlan kommunikációs protokollválaszték segítségével, vagy egyéb módszerekkel az épületautomatizálásra is felkészített vezérlővel könnyen rendszerré szervezhető a legkülönbözőbb gyártóktól származó, vegyes protokollokkal vezérelhető kazán, klíma, napkollektor, használati melegvíz-előállító, hőszivattyú munkája. Ráadásul minderről egy interneten bárhonnan elérhető weblapot is publikál, tehát a rendszer működése távolról ellenőrizhető, sőt a megfelelő jogosítvánnyal rendelkező távoli felhasználó akár be is avatkozhat annak működésébe.


Nemzetközi és országos rendszerintegrátori hálózat. A Saia-termékek és az alkalmazás  fi  lozófi  ája nem igényli az egyéni „zsenik” különleges képességeit. Nem kell tovább attól tartani, hogy egy „guru” távozásakor magával viszi a rendszer karbantartásának, továbbfejlesztési lehetőségeinek „titkos tudományát”. A szakemberek a programozási lehetőségeket nyilvános tanfolyamokon sajátíthatják el. Világszerte sok száz, hazánkban is több mint harminc szervezet lett kiképezve a Saia PCD termékek programozására, így a felhasználó biztos lehet abban, hogy lesz, akit segítségül hívhat, ha problémája támad egy-egy kivitelezésnél, vagy a kiválasztott rendszerintegrátor kapacitásproblémákkal küszködik. Természetesen ez világszerte is igaz, és a hazai és nemzetközi terméktámogatási rendszer is ezt a célt szolgálja.

A „Peace of Mind” azaz a „Nyugalom garanciája” tehát igyekszik azt a megnyugtató hátteret nyújtani minden felhasználó számára, amely garantálja, hogy nem érheti kellemetlen meglepetés.