Elektronikus villamos fogyasztásmérők

  

   Napjainkban az egyre fogyó energia energiahordozók és ennek köszönhetően áraik növekedése a felhasználásuk csökkentésére ösztönöz. Ez megköveteli a felhasznált energia pontos mérését és a fogyasztás szervezett optimalizálását, melyet energia felügyeleti rendszerek kialakításával tudunk megvalósítani. A következőkben a villamos energia fogyasztásmérés egy új eszközét és annak energia felügyeleti rendszerbe illeszthetőségét szeretném bemutatni.

   Mint ismeretes a villamos teljesítményt a feszültség és az áram szorzataként határozhatjuk meg. Mérése a hagyományos fogyasztásmérőkben feszültség- és áram által átjárt tekercsek, alumínium korongban indukált örvényáramai hoznak forgásba. A forgó korong egy mechanikus számlálót hajt meg. A korong forgásának sebessége arányos a tekercseken átfolyó áramerősséggel, illetve a feszültséggel. Ezeknek az eszközöknek a mérési pontosságuk általában 2% körüli. Felügyeleti rendszerhez csatolhatóságuk impulzusadókkal megoldott, de használatuk nem mindennapos. A készülékek felépítése robosztus ennek következtében helyigényük is nagy.

   A Saia villamos fogyasztásmérők ezzel szemben elektronikus elven működnek, mechanikai alkatrészeket a hét számjegyes (999.999,9) impulzus számláló kivételével nem tartalmaznak. A feszültség és az átfolyó áram mérése, valamint a mért adatok „feldolgozása” elektronikus úton történik. Az elektronika kilowattóránként 100 impulzus generál, amelyet a készülékben lévő elektromechanikus számláló számol. Az impulzusok optocsatolóval leválasztott nyitott kollektoros kimenetre is kikerülnek, megteremtve a csatolás lehetőségét egyéb jelfeldolgozó vagy felügyeleti rendszerhez. Az elektronika, a készülék működéséről egy státusz LED segítségével nyújt információt a felhasználó részére.

   A fogyasztásmérők egy- és háromfázisú villamos fogyasztás mérésére alkalmasak típustól függően.

   A névleges áramterhelhetőségük 10, a maximális 65 Amper. Méréshatáruk áramváltó használatával kibővíthető. A fázis és nulla vezetők közvetlenül beköthetők a sorkapcsokba (maximális vezetékátmérő 16 mm2). Háromfázisú mérő két tarifaszámlálós változatban is létezik, a tarifaidőszak váltását egy erre a célra szolgáló bemeneten keresztül lehet elvégezni. Az alábbi ábrán a kéttarifás mérő és a kapcsolási sémája látható melyen, a mérőkörökön kívül az impulzus kimenet, a tápellátás és a tarifaváltás bekötése is megfigyelhető.

   A készülékek mérési pontossága 1% (1. osztálypontosság). A készülékek műanyag házban, IP20 védettséggel, kalapsínre szerelhető változatban kaphatók. Az opcióként szállított fedelük ólomzárral ellátható. A készülékek kis mérete lehetővé teszi közvetlen vezérlőszekrénybe szerelését. Használatuk főként, bevásárló központok, irodaházak, apartmanok, kiállítások almérőiként ajánlott, ahol energia felügyeleti rendszerbe csatolva központi leolvasást, energiamenedzselést lehet megvalósítani. Az alábbi ábrán egy felügyeleti rendszer egyszerűsített felépítése látható.

   A felhasznált energia mérését végző eszközökről az impulzusok jelvezetéken jutnak el az előzetes adatfeldolgozást ellátó PLC digitális bemeneteire. Az impulzusok polarizációját a kapcsolástechnika kialakításával lehet meghatározni. A PLC egység belső számlálói végzik az egyes mérőkörök impulzusainak számlálását, de lehetőség van az egyéb származtatott egységek számítására is (napi fogyasztás, riasztás megadott fogyasztás felett, stb.). Mért és számolt adatok a PLC-ből, már az informatikai hálózaton keresztül továbbítható a felügyelet számítógépe felé adatgyűjtés, számlázás és egyéb feldolgozás céljából. A használt informatikai hálózat szabványos kommunikációs hálózat lehet, szabványos eszközökkel és protokollokkal (Ethernet, TCP/IP). A távoli hozzáférések megvalósításához nyilvános távközlési rendszerek használhatók (ADSL, GSM, WLAN, Internet, stb.).  

 AAD1D5F10KR3A00  Egyfázisú vill.fogyasztás mérő (230V, 32A); imp. kimenet, MID tanúsítvány.
AAE1D5F10KR3A00  Egyfázisú villamos fogy. mérő (230V, 65A); imp. kimenet, MID tanúsítvány.
AAE3D5F10PR3A00  Háromfázisú villamos fogy. mérő (230/400 VAC, 3 x 65A); imp.kim, 1 tarif, MID.
AAE3D5F11PR3A00  Háromfázisú villamos fogy. mérő (230/400 VAC, 3 x 65A); imp. kimenet, 2 tarifás, MID.