Intelligens helyiséghőmérséklet-szabályozók

   Intelligens helyiséghőmérséklet-szabályozók

    Korszerű, automatizált épületek fűtés és klíma rendszereinek helyiségenként saját szabályozó körük van. A szabályozás megvalósításához szükséges a helyiségek hőmérsékletének a mérése, a fűtő-, hűtőberendezéseinek helyi szabályozása, a levegőbefúvó, vagy keringtető ventilátorok vezérlése. Ez történhet központilag, ami nagy mennyiségű kábelezési munkával és tetemes költségekkel jár. De történhet helyi szabályozó egységek használatával.

  SBC helyiségszabályozó egységei belső NTK hőmérsékletérzékelővel, falra szerelhető kivitelben belső PIC processzoros szabályozóval (P vagy PI) készülnek. Külső ellenállás-hőmérő, harmatpont, ablaknyitás és jelenlét érzékelő is csatlakoztatható hozzájuk.

   Három típusa rendelkezik a helyi hőmérsékletérték beállításához szükséges potenciométerrel. Potenciométerek a gyárilag (21°C) beállított alaphőmérséklet paraméter meghatározott környezetének tartományában (±5°C) engedi a szoba hőmérsékletét szabályozni, a jelenlét kapcsoló bekapcsolt állapotában. A szabályozó modulok kimeneteivel (0-10VDC, vagy 24VAC) egy, vagy két szabályozó szelep, thermofej működtethető. A szabályozás impulzus szélesség modulációval történik.

   A szabályozó egységek téli-nyári üzemmód központi átváltását is lehetővé teszik. Ezt a szabályozó szelepek vezérlésének átváltásával (kétkörös rendszer), vagy a szabályozási görbe beállítási ponton történő tükrözésével történik.

  Külön csoportot képviselnek a fan-coil vezérlők. Ezek az egységek a helyiség hőmérsékletének érzékelésén és a szabályozásán felül a több fokozatú ventilátorok vezérlésére is alkalmasak. A fokozatok kapcsolása automatikusan, a helyiség hőmérsékletének függvényében történik, de lehetséges a fokozatok kapcsolása kézi üzemben is. A két vezérlő relé 250V 2A induktív terheléssel terhelhető, érintkezői beépített RC taggal védettek. Nagy teljesítmények kapcsolása esetén szükséges a relék, triak-ok kiegészítése a nagyobb teljesítmények kapcsolására alkalmas egységekkel. Szabályozó egységek alkalmasak „helyi”, vagy távvezérelt üzemmódban „slave” egységként is működni. A távvezérelt üzemmódhoz szükséges a szabályozó egységeket „adathálózaton” keresztül összekapcsolni.

   Az eszközök ipari buszon keresztül (Saia S-BUS®, LON stb.) központilag távvezérelhetők, illetve a terület központi vezérlőegységével (PCD, PCS kompakt szabályozó) képesek kapcsolatot tartani, annak mérési adatokat szolgáltatni. Az egységek egyedileg címezhetők, a kommunikáció sebessége 2400 és 19200 bit/s. A kommunikáció csavart érpáron történik, melyre szegmensenként 32 szobavezérlő modul fűzhető fel. Egy kommunikációs csatornán, több szegmens is kialakítható. A kommunikációs rendszer meghibásodása nem eredményezi a rendszer összeomlását, mivel a helyiségszabályozók az eltárolt központi beállítási paraméterek birtokában helyi üzemmódban tovább képesek üzemelni.

   A szabályozók kezeléséről, a mérési- és szabályozási adatok beolvasásáról a központi vezérlőegység programja gondoskodik, melyet a Saia PG5 alkalmazásfejlesztő programmal lehet elkészíteni. A program funkcióblokkok formájában tartalmazza az összes helyiségszabályozó kezelő és paraméterező modulját.

   A központi vezérlőegység programjából a helyi szabályozási paraméterek beállíthatók (éjszakai, és hétvégi üzemmód, jelenlét érzékelés, stb.). Központi vezérlőegység általában a helyi régió (kazánház, emelet) egyéb vezérléseit is el tudja látni. Egy hálózatba összefogott és központi felügyelettel kialakított épületfűtés (hűtés) rendszer, - természetesen jól beszabályozva, - optimálisan üzemeltethető. A beruházási költségek egy jól működő rendszernél rövid időn belül többszörösen megtérülhetnek.