Energiamenedzsment

Web technológián alapuló energiamenedzsment

 

Napjaink egyik központi kérdésévé vált a költséghatékonyság és a racionális energiafelhasználás. Azonban egy eredményes energiamenedzsment megalkotásához széles körből származó, nagy mennyiségű információhalmaz szükséges. Ezt felismerve fejlesztette ki a Saia-Burgess Controls a S-Energy termék családot.

Cégünk az elmúlt évtizedek során megfelelő ismeretekre tett szert az elektronikus fogyasztásmérők, az érintőképernyős megjelenítők és a web-technológia területén. Ezen három terület kombinációja alakította ki az új termékcsaládot, amely egy web technológiával bővített energiamenedzsmentre ad lehetőséget.

Az energiamenedzsment is, mint minden vállalatirányítási rendszer több egymásra épülő szintből áll. Az alábbi ábra mutatja a S-Energy termékcsalád tagjainak elhelyezkedését a különböző vállalati szinteken:

A legalsó szinten a mindennapi tevékenységekhez szorosan hozzátartozó gépek, berendezések találhatók, amelyek nagy része villamos fogyasztó. Ezekről az eszközökről legjobb esetben is havonta érkezik fogyasztási adat, amely összesített fogyasztást tartalmaz. Vagyis az egyedi fogyasztások nyomon követésére és az azokra alapozott fajlagos számításokra nem, vagy bonyolult módszerekkel van lehetőség. Ennek megoldására született a LCD kijelzős elektronikus fogyasztásmérők S-Bus, M-Bus, illetve Modbus kommunikációra képes verziói. Ezek a fogyasztásmérők nemcsak a rész és összegzett villamos fogyasztás kijelzésére alkalmasak, hanem a pillanatnyi feszültség, áram és teljesítmény jelzésére is akár fázisonként.

A következő már beavatkozásra is alkalmas szinten található a család első tagja az S-Energy Manager. Ez a rendszer egy intelligens energiamérés, adatgyűjtő, amely előre konfigurálva egy „látszólag egyszerű” LCD TFT kijelzőbe integrálva képes egy teljes energiamenedzsment feladatot ellátni.

 

A készülék, egyéb PC vagy PLC segítsége nélkül képes kiolvasni a több, mint 250 fogyasztásmérő adatait soros kommunikációs vonalon. Az adatokat saját flash memóriájába gyűjtve képes a beépített web-szervere segítségével közvetlenül az internetre publikálni.

A fogyasztást, a költségeket diagramokba szervezve mutatja meg az előre konfigurált program napi, heti, havi és éves eloszlásban. A gyűjtött adatok a további 1GB kapacitású, cserélhető SD kártyára kerülnek .csv formátumban, így könnyen, gyorsan feldolgozhatóak egyszerű módszerekkel is. A beépített programozható vezérlő, képes a szükséges lekapcsolásokat vagy engedélyezéseket működtetni.

Ahogy a képek mutatják mérőink pillanatnyi adatait is nyomon követhetjük akár a panelen, akár az internetes elérés segítségével. A mérőket több csoportba is rendezhetjük, elősegítve a pontos energia felvételek vizsgálatát.

Többszintű jelszavas védelem biztosítja a megfelelő információhalmaz elérhetőségét a különböző felhasználói szinteken.

A legfelső szinten már globális szintű energiaracionalizálásra van lehetőség, méghozzá az S-Energy Manager továbbfejlesztett változatával, az S-Energy Loggerrel.

 Ez a fejlesztés a SBC már kapható nagyobb kapacitású érintőképernyős kezelőjére alapozva készül, amelyben már beépített WindowsXP képes működni. Ez a háttér, lehetőséget fog biztosítani a nagyobb kapacitású adatgyűjtések kiszolgálására, mert közvetlen SQL csatolással is fog rendelkezni. Ennek köszönhetően, ahogy az alábbi ábra is mutatja, már bárki számára átlátható és értelmezhető grafikonokat, kimutatásokat, riportokat készíthetünk.

 

 

Az energiafelügyeleti rendszer kiépítéséhez szükséges eszközök:

  • Háromfázisú áramváltós fogyasztásmérő S-Bus kommunikációval: AWD3D5WS00C3A00