PCD2

PCD2 vezérlők          

     A PCD2.M1xx PLC család 1993-ban jelent meg a piacon. Lapos kivitelének és moduláris felépítésének köszönhetően könnyen és egyszerűen lehet beépíteni.  

    A fejlesztéseknek köszönhetően  2008-ra "kék köntöst" és nagyobb tudást kapott PCD2 termékcsalád két új tagja a PCD2.M5440 és PCD2.M5540. Az új generáció az elődeihez hasonlóan lapos kivitelű, de már magasabb kommunikációs szintet ér el, hiszen beépített FTP és web szervere van, illetve alapszinten a nagy sebességű buszok támogatására is képes.

 

A PCD2.M2xx típusai: Bővebb információPCD2.M5440       Központi egység, USB, ProfiSNet, max 1024 I/O, RS485, PGU
PCD2.M5540       Központi egység, USB, Ethernet, ProfiSNet, max 1024 I/O, RS485, PGU

 

A PCD2.M1xx típusai MEGSZŰNT TERMÉKEK!

Új projektekhez már nem áll módunkban PCD2.M1xx vezérlőegységet szállítani. A kiváltó termékei a PCD2.M5xx PLC-k.

Saia PCD2 kék köntösben

    SBC termékek egyik legsikeresebb típus családja a PCD2, amely a lapos felépítésével méltán népszerű felhasználói körökben. Kiépítésétől és típusától függően 256 be-, kimeneti, valamint több kommunikációs csatornát képes kezelni. A megújulásának köszönhetően új „köntösbe” nagy teljesítményű új belső került.

      A megújulás első, de szembetűnő formája maga a ház. A készülék fizikai méretét tekintve nagyjából megegyezik az elődjével (6 mm-el szélesebb, de 4 mm-el „laposabb” lett) megszűnt az I/O modulok irányába a „lépcső” és enyhén domborodó formát kapott. A készülék áttetsző plexi előlapja egyszerűen leemelhető, ez alatt található meg a memória tartalmat megvédő Lithium akkumulátor, egyes beállító kapcsolók, állapotkijelző LED-ek, a bővítő memóriák csatlakozói és az opcionálisan beépíthető grafikus LCD terminál.

     Lényeges, hogy az összes előlapi csatlakozó besüllyesztett lett, az I/O modulok cseréjéhez, vagy új modulok behelyezéséhez nem kell leszerelni a készülék tetejét, így a kommunikáció kábeleit sem. Az I/O modulok behelyezéséhez, huzalozásához csak a csatlakozókat védő átlátszó plexi védőidomot kell lepattintani. Eltávolításával a modulhely, a beszerelt modul a sorkapcsával együtt hozzáférhetővé válik. Az I/O modulok állapotkijelző LED-jeit fényvezetőkkel kivezették az előlapra, melyek alatt (felett) cserélhető csatorna kiosztást jelölő címke helyezhető el. A másik szembetűnő változás a megváltozott színvilág, amelynek uralkodó színe a kék lett.

    A lényeges változás a készülék „lelkében” is bekövetkezett. A vezérlőegység szíve egy ColdFire processzor, melynek működését beépített 1 MB memória támogat és két bővítő csatlakozó áll rendelkezésre Flash, vagy SD memóriákkal történő bővítéséhez. Az új processzor a kezelhető I/O csatornák számát négyszeresére (1024 csatorna) növeli. A PCD2 processzoregységbe 8 I/O modul helyezhető, a további I/O modulokat bővítő egységeken keresztül csatlakoztathatjuk a processzor egységhez.

     A hagyományos C1000 bővítő egységben négy, az új C2000 egységeiben összesen 8 darab modul helyezhető el, a bővítő modulok speciális buszcsatlakozókkal történő összekapcsolásával. A processzor egység hat megszakítást (INT) kezelő, vagy 1 kódoló – számláló, index és két végállás kapcsoló bemenettel is rendelkezik. Az üzemmód kiválasztása a felhasználó tetszése szerint történhet. A meglévő, ismert PCD2 I/O modulok minden típusa az új processzoregységben is használható!!!

    Megújult a kommunikációs rendszer is. Öt alaplapra integrált kommunikációs csatorna és kettő, vagy négy opcionális bővítés áll rendelkezésre. Az alaplapon megtalálható egy RS 232 és egy RS 485, 115 kbit/s sebességű, egy Profi–S-Net (Profibus alapú) 1,5 Mbit/s sebességű és egy 10/100 Mbit/s sebességű Ethernet kommunikációs csatorna. A készülék programozásához egy USB 1.1 csatorna áll rendelkezésre (készülék programozásához az RS 232 port is felhasználható). A kommunikáció szabványos protokollokkal működik (Profibus-DP; S-BUS, TCP/IP, CAN), de egyéb protokollok is szabadon programozhatók.

  A processzor egység két belső kommunikációs porttal is rendelkezik, amelyen keresztül a kommunikációs csatornák száma opcionálisan bővíthető a régebbről ismert PCD7.F1xx modulokkal, vagy az 5. modulhelyre beépíthető és az „A1” porhoz csatlakoztatható PCD2.T8xx belső modem modulokkal. A processzor egység első négy I/O modulhelyén rendelkezik SPI (Serial Peripheral Interface) busszal, amely lehetővé teszi további négy soros kommunikációs modul fogadását. A készülék az elődjeihez hasonlóan képes az átjáró funkció (Gateway) ellátására. Külön érdekessége az új PCD2-nek, hogy egy beépített Ethernet portja mellet egy kétportos switch is beépítésre került, ezáltal az Ethernet hálózathoz csatlakoztatása nem igényel külön hálózati eszközt. A csatlakozás árnyékolt RJ-45 csatlakozón keresztül lehetséges. A csatlakozó mellett található két LED a kommunikáció (Link) meglétét, a másik LED a kommunikáció sebességét jelzi.

    A processzor egység a Web technológiát támogatja, mivel beépített HTTP és FTP szerver funkcióval rendelkezik. A programjába Web szerkesztővel megszerkesztett html formátumú lapokat beágyazva és a háttérmemóriába letöltve a processzor egységen futó alkalmazás megtekinthető, kezelhető az Inter- és Intraneten keresztül bármilyen Web böngészővel (Explorer, Navigátor, Mozilla, stb.). A szintén beágyazott SMTP kliens funkciója lehetővé teszi programozott e-mail-ek küldésére egy, vagy több címre,  vagy az e-mail-en keresztül SMS küldésére.

   Az új PCD2 család minden funkciója a Saia PG5® alkalmazásfejlesztő program 1.4.132-nél magasabb verziójával programozható, ezáltal minden Saia típuscsaládra megírt program (a megfelelő hardver átkonfigurálás és a program újra fordítása után) az új vezérlőn futtatható.